De laatste tijd trilt de modewereld van de "labelschandalen". Er kunnen veel bedrijven zijn die hun activiteiten baseren op oneerlijke regels. Tegenwoordig is kopen heel snel en gemakkelijk. We kopen ook steeds meer en denken vaak niet na over wie en hoe onze kleding heeft geproduceerd. De afgelopen weken hebben ons laten zien hoe belangrijk het is om informatie over merken te controleren en weloverwogen aankopen te doen.

Controleer het etiket

Meestal zijn we ons bewust van waar we naar op zoek zijn: de juiste snit en snit voor ons. We willen dat onze kleding aansluit bij de huidige trends. Dus waarom zou je dit bewustzijn niet uitbreiden? We kunnen beginnen met te controleren wat er op het etiket staat. Laten we letten op waar en hoe de kleding die we kopen wordt gemaakt. 

Hoewel we steeds meer weten over de donkere kant van de mode-industrie, praten we nog steeds niet genoeg over de prijs die het milieu betaalt voor snelle en goedkope mode. Je moet speciale aandacht besteden aan de labels, het materiaal en hoe de kleding is genaaid. Het is het beste om af te zien van een product met "60% polyester" op het etiket en op zoek te gaan naar kleding waar je bijvoorbeeld "100% katoen" of "95% zijde, 5% elastaan" ziet. Het is de moeite waard om je te concentreren op de kwaliteit van de stoffen of kleding die je koopt, want je zult er  zeker langer van kunnen genieten.

De beste keuze zijn producten gemaakt van zijde, linnen, katoen, wol. Vanwege hun kwaliteit en eigenschappen. We raden ook viscose aan, wat een goedkope vervanger is voor zijde. Het kan ook de voordelen van katoen hebben, omdat het een slim materiaal is. Tijdens de productiefase kan het verschillende kenmerken krijgen. Als je meer wilt weten over de eigenschappen van viscose, klik dan hier.

Eco-mode

Mode kan op veel manieren "ecologisch" zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om het produceren van biologisch katoen dat wordt geteeld zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoals pesticiden en kunstmest. Eco-fashion kan ook betekenen dat een merk zijn producten produceert en verkoopt volgens de principes van eerlijke handel. Het kan lokale productie ondersteunen die de ecologische voetafdruk verkleint - zo dodelijk voor het milieu. In feite kan ecologische mode iets anders zijn vanuit het oogpunt van de consument en iets anders vanuit het perspectief van het merk.

Greenwashing

De term werd verondersteld te verwijzen naar het Engelse woord "whitewashing" dat witwassen betekent. Het werd voor het eerst gebruikt door Jay Westervelt in een artikel waarin hotels werden beschreven die hun gasten aanmoedigden om hun handdoeken minder vaak te verschonen uit vermeende bezorgdheid voor het milieu, maar in feite tijd besparen op schoonmaakproducten en wasgoed. 

Vrij vertaald betekent "greenwashing" "groene leugen". Het is een fenomeen waarbij klanten de indruk krijgen dat een bepaald product of het bedrijf dat het produceert in harmonie leeft met de natuur en ecologie. 

Milieuvriendelijke certificaten voor kleding
GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit is een van de meest populaire ecologische certificaten in Europa, die garandeert dat een bepaald product is gemaakt met respect voor het milieu.
Fairtrade is een fairtrade certificaat. Het wordt toegekend aan fabrikanten die aan een aantal eisen voldoen tijdens de productie van kleding. Deze omvatten bijvoorbeeld zorg voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen of het milieu. Het certificaat wordt ook uitgereikt aan bedrijven die de rechten van werknemers niet schenden.
ECOLABEL voor textiel, zowel natuurlijke als kunstmatige materialen zijn van toepassing. Het is een EU-certificaat, dat in Polen wordt uitgereikt door het Poolse Centrum voor Testen en Certificeren.

Laten we onze kleding een tweede leven geven!
Naast bewust zijn bij het kopen, speelt ook een grote rol wat we met kleding gaan doen als we ze niet meer dragen. Er zijn echt veel mogelijkheden op dit gebied: tweedehandswinkels, liefdadigheidskledingcollecties, kledingruil of verkoop op internetportalen. We moedigen je ook aan om oude kleding opnieuw te maken. Ze kunnen worden ingekort, dichtgeknoopt, genaaid en misschien zelfs geborduurd op een T-shirt of broek die een tweede kans krijgt. De creatieve uitvinding laten we aan jou over!

Opmerkingen ()

Laden...