Patchwork stoffen

Patchwork is een techniek die over de hele wereld wordt gebruikt. Het bestaat uit het combineren van verschillende elementen van materialen in verschillende kleuren en patronen. Het is hartstikke leuk en een milieuvriendelijke methode, want hierdoor belanden de overgebleven materialen niet in de prullenbak! Patchwork is ook de vrijheid om te creëren - het hangt allemaal af van onze verbeeldingskracht. 

Een beetje geschiedenis

Vóór de 19e eeuw was lappendeken het resultaat van armoede. De armere sociale klassen konden het zich niet veroorloven om restjes te verspillen, dus werd elk kleinste stukje stof gebruikt om kleding en beddengoed te repareren. Fragmenten die nog bruikbaar waren, werden uit versleten kleding geknipt en op een sterkere stof genaaid. Hierdoor kunnen dergelijke kleding of spreien hen langer dienen.  

Later bereikte deze techniek de hogere klassen. Uit de mode geraakte jurken werden aangepast en er werden waardevolle stukken zijde, fluweel, brokaat en accessoires zoals brokaat of linten uit gesneden. Nadat geselecteerde stukken stof aan het canvas waren geregen, werden ze genaaid met decoratieve steken met behulp van decoratieve draden. Vervolgens werden decoratieve applicaties, kralen en veren erop genaaid. Op deze manier ontstonden geweldige en originele accessoires, zoals: spreien, lopers, kussens, enz. 

Hedendaags gebruik 

De patchworktrend keerde in 2020 terug dankzij Alexander McQueen, die patchworkcreaties aan zijn collectie toevoegde. (Als je van een uitdaging houdt, hebben de ontwikkelaars op de MCQUEEN CREATORS-website video's van elke fase van het werk geleverd, zodat iedereen een lappendeken kan uitproberen die is geïnspireerd op het werk van het team van McQueen). Het jeugdidool Harry Styles had ook een grote invloed, die in een van de shows verscheen in een vest ontworpen door Jonathan Anderson. Fans probeerden de trui na te maken. Als gevolg hiervan heeft patchwork steeds meer belang gekregen in de modewereld.

Anno 2021 is patchwork een hot trend geworden. Op de catwalks konden we de meest populaire merken zien die besloten tot patchwork-ontwerpen. 

Eén ding weten we zeker: als milieuvriendelijke trends blijven bestaan, is dit een geweldige manier om duurzaamheid en een revolutie in de modewereld te bereiken. 

Patchwork stoffen

We moeten materialen kiezen die bestand zijn tegen veelvuldig strijken bij het naaien van het blok. Bijvoorbeeld katoen, linnen en cretons. U kunt met succes katoenen stoffen van gewassen kleding, gordijnen of beddengoed gebruiken, zolang ze nog in goede staat zijn. Ook tweedehandswinkels zullen ons van veel mooie stoffen voorzien.

Verwante producten

Opmerkingen ()

Laden...