Fluweel en velours - wat moet je weten over deze stoffen?

Een materiaal dat terecht (zij het slechts gedeeltelijk) wordt geïdentificeerd met fluweel, maar ontsnapt aan eenvoudige definities - dus leggen we uit wat velours is en hoe het verschilt van fluweel en fluweel. Velours is een stof die veel wordt gebruikt in de interieurindustrie, maar het is perfect als materiaal voor avondjurken of elegante jassen. Voordat we echter verder gaan met praktische tips voor het verzorgen van fluweel thuis, zullen we de vraag beantwoorden wat velours is en wat de verschillen zijn tussen individuele stoffen die een minder getraind oog misschien niet opmerkt. 

Wat is fluweel?

Voordat je weet wat velours is, moeten we het mysterie van fluweel ontrafelen, een dik materiaal bedekt met zacht aanvoelende dons, meestal niet meer dan 3 millimeter lang. Eeuwenlang was fluweel een symbool van luxe op maat (vooral in de tijd dat het volledig van zijde werd gemaakt). De nobele look is het resultaat van een kenmerkende vlechttechniek waarmee licht vanuit verschillende hoeken kan worden gereflecteerd, wat verantwoordelijk is voor de indruk van een warme gloed, wat de royalty's van het materiaal nog meer benadrukt.  

Hoe wordt fluweel gemaakt? Lussen van gesneden of ongesneden draden worden geweven tussen de inslag en de ketting, waardoor de pool zes draden vormt – dit is een andere oplossing dan in het geval van standaardmaterialen gemaakt van twee draden, wat de luxe van fluweel verder beïnvloedt. 

Soorten fluweel

Het is niet verwonderlijk dat de vraag wat fluweel is zo vaak opduikt – synoniemen als velours of fluweel kunnen twijfels oproepen over wat wat is. Ondertussen is fluweel, net als de andere twee stoffen, een katoenen materiaal met een korte, karakteristiek pluizige toplaag (dons genoemd). Fluweel is onderverdeeld in effen fluweel en fluweel met patronen, en de patronen worden onder andere gecreëerd door de hoogte van de borstelharen te contrasteren. Fluweel onderscheidt zich echter vooral door het type draden dat voor het vlies wordt gebruikt:

  • - natuurlijk fluweel – gemaakt van katoen, zijde of wollen draden,
  • - kunstfluweel – gemaakt van polyestervezels of stretch.

Fluweel behoort tot stoffen die pluche worden genoemd, d.w.z. een materiaal met een vezellaag – de belangrijkste verschillen tussen de verschillende variëteiten zijn de methode om de jas te verkrijgen en de lengte ervan, evenals het type vezels dat voor de productie wordt gebruikt. 

Wat is velours?

Het verschil tussen fluweel en velours is vooral te wijten aan de lengte van de vacht – velours is gemaakt van korte, meestal zijden borstelharen, wat het effect geeft van een dunner materiaal dan fluweel. Bovendien wordt velours gekenmerkt door een grotere elasticiteit en een minder glanzend oppervlak dan fluweel. Steevast worden beide termen echter als synoniemen gebruikt – fluweel en velours lijken zo op elkaar dat bijna niemand zich herinnert dat beide materialen tot pluche behoren. De zaak wordt verder gecompliceerd door het feit dat velours in de mode-industrie ook wollen materiaal betekent dat wordt gebruikt voor de productie van jassen (fleece) en een leersoort die eruitziet als suède. 

Dagelijkse fluwelen verzorging

Zowel fluweel als velours behoren tot de stoffen die je een mooie uitstraling geven als ze goed worden verzorgd - de grootste angst is meestal een vervaagde kleur of het afvlakken van de karakteristieke dons die deze materialen uniek maakt. Om deze reden moeten meubels bedekt met fluweel op een plaats worden geplaatst waar matig zonlicht is - intens contact met de zon bevordert het verlies van de oorspronkelijke kleur en glans

Dus hoe zorg je voor fluweel en velours? Regelmatig stofzuigen met een zachte stofzuiger of een zachte borstel is essentieel, omdat pluche materialen gemakkelijk vervelend stof en vuil kunnen ophopen. Op deze manier verfris je niet alleen de stof, maar help je vooral de karakteristieke textuur van de pool te behouden. 

Effectieve fluwelen reiniging

Het dagelijks leven is genadeloos, dus vroeg of laat zal het nodig zijn om fluweel of velours schoon te maken – in een dergelijke situatie is het de moeite waard om te weten wat de uiteindelijke schade aan het materiaal zal voorkomen. In het geval van bevlekte of gemorste veloursstof, is het noodzakelijk om de aanbevelingen van de fabrikant te controleren en op te volgen. Thuis wassen heeft alleen zin als u de maximale temperatuur op het etiket niet overschrijdt (van 15 tot 30 graden Celsius, afhankelijk van de fabrikant) en zachte wasmiddelen gebruikt. Het materiaal moet plat worden gedroogd om kreuken van het oppervlak te voorkomen en vervolgens worden geborsteld. De tweede oplossing is om het velours naar een stomerij te brengen of onder de hoede van een professioneel schoonmaakbedrijf.  

Velours voor dagelijks gebruik

Eeuwenlang was fluweel een van de nobele stoffen die de gemiddelde persoon zich niet kon veroorloven - tegenwoordig is deze situatie veranderd, dus het is de moeite waard om velours in je garderobe en interieur te introduceren. Een beetje luxe is wat ieder van ons verdient. 

Opmerkingen ()

Laden...