De grote terugkeer van pied-de-poule

In de mode zijn heel vaak eenvoudige patenten de beste. Een perfect voorbeeld is het, zwart-wit, eenvoudig en steevast elegant – pied-de-poule. Dit kenmerkende en briljante zwart-wit patroon in zijn eenvoud is al tientallen jaren bij ons.

Voor sommigen heeft pied-de-poule misschien archaïsche en onmodieuze associaties, maar is dit echt het geval? Of misschien beleven we gewoon een renaissance van klassiekers, die worden vertegenwoordigd door pied-de-poule-stof? Het blijkt dat pied-de-poule nog steeds niet saai wordt, want met elk volgend seizoen verschijnt het in trends in een iets andere versie.

Wat is pied-de-poule – een patroon dat modegeneraties met elkaar verbindt

Pied-de-poule is een van de meest herkenbare patronen in de mode. Voorbeelden van pied-de-poule stoffen vind je in onze categorie Gedessineerde stoffen. Het is een karakteristiek zwart-wit patroon, soms lijkend op een schaakbord, soms grillig en scheef, met een min of meer dicht schaak. Je kunt de verschillende variaties tegenkomen, maar het pied-de-poule-patroon staat altijd voor eenvoud en tijdloze chic.

Pied-de-poule-stof wordt momenteel door de meeste ontwerpers gebruikt. En omdat het visueel neutraal en onopvallend is, past het bij veel verschillende stijlen. Het zal goed werken als accessoire, achtergrond of stylingbasis. Zowel voor formele gelegenheden als voor meer informele situaties.

Pied-de-poule stof – waar werd het voor gebruikt?

Waar kwam het idee voor zo'n ietwat grappige naam vandaan? Dit is wat we in Polen het pied-de-poule-patroon noemen, en de bron van dit woord komt van het Spaanse "pepita", wat de pit van de vrucht betekent. In andere landen wordt pied-de-poule anders genoemd. In Engeland is de term pied-de-poule, wat "hondentand" betekent, gemeengoed. De Fransen daarentegen noemen het Pied-de-Poule, wat "kippenpoot" betekent.

De oudste vermelding van het gebruik van pied-de-poule dateert uit de derde eeuw - het werd ontdekt op Scandinavische stoffen uit die tijd. In de loop der jaren is het pied-de-poule-patroon geëvolueerd en de huidige vorm is afkomstig uit Schotland. Het was erg populair op zeventiende-eeuwse tweeddekens. De klassieke pied-de-poule-stof werd populair in de jaren 30 van de twintigste eeuw, dankzij de prins van Wales - Edward VII, die dit patroon populair maakte. Pied-de-poule-stof werd gebruikt door grote ontwerpers - Christian Dior, Michael Kors, Alexander McQueen en Geoffrey Beene. Dat laatste al in de jaren 60. Hij ontdekte hoe pied-de-poule goed samengaat met lavendel, groen en karamel. En natuurlijk de beroemde Coco Chanel, die zo dol was op tweed.

Stylingideeën – pied-de-poule stof

Modetrends veranderen, maar pied-de-poule is zo'n universeel en beproefd patroon dat het in elke jaarlijkse collectie voorkomt. De terugkeer ervan wordt meestal waargenomen vóór de herfst, omdat het vaak een onderdeel is van outfits voor koudere dagen. En hoe draag je het vandaag? De meest klassieke styling is pied-de-poule-stof gecombineerd met andere kleding in zwart, grijs, wit of – als we een beetje pit willen krijgen – rood. Door de zwart-witte basis is pied-de-poule een stof die harmonieert met verschillende andere stijlen.

We geven je enkele ideeën:

  • Pied-de-poule-stof werkt goed als materiaal voor een jas in een oversized snit, maar ook als accessoire, in een kleine versie van het patroon.
  • Vaak wordt de pipet als patroon op slechts één kledingstuk gebruikt, bijvoorbeeld alleen op een jas. Er zijn echter geen contra-indicaties om een beetje gek te worden en de pied-de-poule over te brengen naar andere elementen in je styling, bijvoorbeeld door een pak of pak te creëren.
  • In sommige stijlen is pied-de-poule een goed patroon voor een accessoire of accessoire, zelfs zo klein als een vlinderdas of stropdas. Ondanks zijn grootte kan de pipet opvallen en u er uniek uit laten zien ten opzichte van andere mensen, schijnbaar identiek gekleed.

De keuze van de grootte van het patroon is erg belangrijk voor de algemene perceptie van de styling. Hoe groter het is, hoe sterker het accent – het kledingstuk zelf vestigt de aandacht op de pied-de-poule en benadrukt het sterke karakter. Hoe kleiner het patroon, hoe discreter de styling wordt. Het vereist een betere blik, aandacht en onthult zijn details pas na verloop van tijd. Zoals je kunt zien, kan pied-de-poule-stof op veel manieren worden gedragen en kun je het gemakkelijk vinden in ons magazijn.

Verwante producten

Opmerkingen ()

Laden...