Ecologisch leer en natuurlijk leer

De verschillen tussen natuurlijk leer en kunstleer zijn zo fundamenteel dat het moeilijk is om duidelijk aan te geven welk materiaal beter is – vooral omdat de motivaties van mensen die op zoek zijn naar een antwoord op deze vraag verschillend zijn. Om deze reden zullen we de voor- en nadelen van elke oplossing presenteren en voorstellen hoe beide materialen kunnen worden herkend . Hierdoor doet u dit bij het plaatsen van uw volgende bestelling bewust, rekening houdend met de belangrijkste verschillen tussen natuurlijk leer en ecologisch leer.

Ecologisch leer – wat is het?

Ecologisch leer is een materiaal dat natuurlijk leer imiteert – vooral qua uiterlijk lijkt het bedrieglijk veel op leer van dierlijke oorsprong. Voor de productie wordt polyesterweefsel gecoat met polyvinylchloride gebruikt, hoewel moderne technologie het gebruik van verschillende varianten van deze combinatie mogelijk maakt. Tegenwoordig kom je in veel gevallen een polyurethaan coating tegen in plaats van een PVC coating. Ecologisch leer, ook wel eco-leer, kunstleer en synthetisch leer genoemd, wordt gemaakt als resultaat van een chemisch proces – dit betekent dat er geen dierlijke producten worden gebruikt bij de productie ervan. Dit heeft invloed op de prijs van het materiaal, die merkbaar lager is dan de prijs van natuurlijk leer.

Juist het ontbreken van dierenleed is voor veel mensen het grootste voordeel van ecologisch leer. De tweede groep, die kunstleer waardeert, let vooral op de relatief lage prijs. Zoals bij elk materiaal, varieert de kwaliteit van kunstleer echter van fabrikant tot fabrikant , dus uw doel moet zijn om kunstleer van hoge kwaliteit te vinden. 

  • Nadelen: gebrek aan goede luchtcirculatie, irriterend, sterke geur als het eco-leer van lage kwaliteit is, schadelijke impact op het milieu in het geval van onverantwoordelijke fabrikanten, lagere duurzaamheid.
  • Voordelen: geen dieren bij de productie van kunstleer, aantrekkelijke prijs, uiterlijk dat bedrieglijk lijkt op natuurlijk leer, gemakkelijk schoon te maken, bestand tegen water en dus geen noodzaak om het materiaal te onderhouden, hoge weerstand tegen ontsmettingsmiddelen.

Wat is natuurlijk leer?

Ondanks talrijke controverses met betrekking tot de productie, wordt natuurlijk leer, in tegenstelling tot ecologisch leer, in veel kringen nog steeds als een nobel materiaal beschouwd. Leren schoenen, handtassen en portemonnees worden bijzonder gewaardeerd, omdat klanten de hoge duurzaamheid verwachten die dierlijk leer van deze producten garandeert. De meest voorkomende is koeienhuid, die de fabrikant moet reinigen, looien, fineren en goed moet onderhouden – om deze reden is natuurlijk leer beslist duurder dan ecologisch leer. Het creatieproces vereist meer inzet en specialistische kennis, waarvan de geur en textuur van het eindproduct afhankelijk zijn. U zult natuurlijk leer vooral waarderen bij het kiezen van producten uit kleine fabrieken die de kwaliteit van vakmanschap benadrukken.   

  • Nadelen: hoge prijs, dierenleed in verband met de productie, de noodzaak van regelmatige en goede zorg, gebrek aan weerstand tegen hoge temperaturen en water, 
  • Voordelen: hoge duurzaamheid, biologische afbreekbaarheid, geen allergieën en irritaties, goede luchtcirculatie voor draagcomfort, exclusiviteit.

Natuurlijk leer en kunstleer – hoe onderscheid je ze?

Veel mensen die zich afvragen wat een betere oplossing is – natuurlijk of ecologisch leer – hebben een probleem met het onderscheiden van de materialen in de winkel. Hoe controleer je of de jas die je past gemaakt is van kunstleer of koeienhuid? De eerste stap zou moeten zijn om uw ogen te richten op de onderste laag van het materiaal, waar fabrikanten veel minder aandacht aan besteden, wat betekent dat het natuurlijk leer niet zo goed imiteert. Kunstleer is meestal ook dunner en vatbaarder voor uitrekken wanneer het materiaal wordt verwarmd. De waarheid is echter dat de fabrikant verplicht is om informatie te verstrekken of het artikel is gemaakt van natuurlijk of ecologisch leer. In de meeste gevallen kunt u het label vertrouwen en op basis daarvan een beslissing nemen om het product te kopen.

Samenvatting

Het dilemma van wat te kiezen – ecologisch of natuurlijk leer – moet iedereen zelf oplossen. Het is een beslissing die antwoorden vereist op ethische vragen, maar ook met betrekking tot onze financiële mogelijkheden. Als professionele groothandel in materialen adviseren wij u om speciale aandacht te besteden aan de kwaliteit van de grondstof en de afwerking van het eindproduct. Verschillende verschillen tussen ecologisch en natuurlijk leer zijn voor iedereen belangrijk - als je ethiek voorop stelt, is kunstleer een betere keuze, maar mensen die waarde hechten aan een bovengemiddelde duurzaamheid zullen waarschijnlijk kiezen voor producten van koeienhuid. Vaak is de doorslaggevende factor echter de prijs, die op geen enkele manier afbreuk doet aan uw beslissing. Het belangrijkste is om een bewezen leverancier van materiaal te kiezen voor wie kwaliteit een prioriteit is. 

Opmerkingen ()

Laden...