Tweed - de geschiedenis van de stof, kennis in een notendop

De geschiedenis van de mode kent veel patronen, maar er is waarschijnlijk geen herkenbaarder dan tweed. Dit patroon is overgenomen door een materiaal geweven van dik wolgaren. Het weefsel heeft een zeer strakke, keperstructuur. Meestal wordt tweed geweven volgens het visgraatpatroon. Ze zeggen dat klassiekers nooit uit de mode raken en dat er maar weinig expressieve materialen zijn als tweed.

Het staat op de desktops van veel hedendaagse ontwerpers. Of de gelegenheid nu formeel of meer casual is, tweed is altijd een goede en elegante keuze.

Tweed materiaal, of waar komt het vandaan?

De oorsprong van tweedmateriaal gaat terug tot het oude Schotland. Het was daar dat wollen stof op deze manier begon te worden gebruikt, vooral op een van de westelijke eilanden, Harris. Over het algemeen was tweed een gebruiksmateriaal dat op koudere dagen werd gebruikt, wat overvloedig aanwezig is in Schotland. Het werd thuis geweven en als iemand een tekort aan wol had, ruilde hij het. Na verloop van tijd werd wol een soort valuta in Schotland. Het tweed materiaal dankt zijn naam aan het toeval. In 1830 interpreteerde een Engelse koopman de term "tweels" verkeerd als Tweed - de naam van een Schotse rivier. De naam sloeg aan en veroverde Engeland stormenderhand, en vervolgens de hele westerse wereld. Net als het tweed materiaal zelf.

Eigenschappen en voordelen van tweedmateriaal

Tweed is een aangenaam en zacht materiaal om aan te raken en zeer flexibel. De meeste naaisters geven toe dat ze het beste werken met deze stof. De stof heeft hoge hygroscopische eigenschappen, is elastisch en zeer slijtvast – tweed kreukt niet alleen door het te dragen. Het geleidt warmte goed, is comfortabel in gebruik en behoudt zijn uiterlijk gedurende vele jaren. Het probleem kan een iets hogere prijs zijn en het feit dat natuurlijke tweed soms wordt aangevallen door motten.

Tweed – stof in verschillende soorten

In de Schotse tijd werd tweed gemaakt van schapenwol, gewikkeld op ruwe draden. Deze werden in natuurlijke tinten geverfd en vervolgens in het beroemde patroon geweven. Sommige mensen noemen hem "kraaienpootjes". En hoe ziet modern tweedmateriaal er vandaag de dag uit?

Harris Tweed

Deze variëteit verwijst naar het begin van tweed. Het wordt gekenmerkt door de ruwheid van de stof, maar aan de andere kant is het zeer duurzaam. In de Schotse tijd was het een bijzondere troef. Een afwisseling voor mensen die van natuurlijke stoffen en primitieve technieken houden.

Cheviot en Shetland

Deze variëteit dankt zijn naam aan de Shetland-regio en de schapensoort waarvan wol werd verkregen voor tweedmateriaal. Vroeger werden cheviot-schapen gefokt in de Schotse Hooglanden. Trouwens, ze heten hetzelfde - Cheviot. Van deze schapen was de wol extreem dik, zwaar en met grof garen. Het heeft ook zo'n interessante, ingetogen glans. Deze variëteit is het meest geschikt voor de productie van duurzame kleding voor bergexpedities, reizen of survival.

Shetland

Deze variëteit is op zijn beurt afkomstig van schapen die voorkomen in de archipel met dezelfde naam. De wol van deze schapen is erg zacht, voelt aangenaam aan en is zo pluizig. Een goede keuze als we te maken hebben met een gevoelige huid.

Pepita

Het wordt ook wel een "hondentand" of gewoon een "kippenpoot" genoemd. Tegenwoordig is het het klassieke begrip van wat tweedmateriaal is. Fancy, tweekleurig, scheef. Vooral gekozen door vrouwen, de basis voor het begrijpen van de Britse mode.

Donegal

Ook hier dankt de tweedvariëteit zijn naam aan de geografie, dit keer uit Ierland. Deze tweed kent vele vormen – visgraat, pied-de-poule, bont of ingetogen. Donegal was een plaats waar de tweedcultuur zich door de eeuwen heen ontwikkelde. De effecten zijn verbluffend – kijk maar naar stoffen gemaakt van lichtere en donkerdere garens, bovendien afgewisseld met andere kleuren. Nogmaals: het meest gekozen materiaal door vrouwen.

Chanel-stof

In de twintigste eeuw werd het chaneljasje behoorlijk beroemd. Het is een kledingstuk gemaakt van zachte tweed en elk stuk had een uniek patroon. Het roept kostuumassociaties op. Het is zeer elegant en is er ook synoniem mee in het huidige begrip van mode. Het dankt zijn naam aan een beroemde ontwerpster die vaak Schots tweedmateriaal in haar ontwerpen gebruikte, waardoor het gebruik ervan tot kunst werd verheven.

Opmerkingen ()

Laden...