Katoen en zijn eigenschappen

Katoen is afkomstig van bomen en struiken die op bijna elk continent in het wild voorkomen. Het beste komt uit landen met veel zon, matige regenval en geen vorst. Het rijpt voor de oogst wanneer de bloemen vervagen en capsules vol zaden verschijnen. 

Hoewel veel landen een machinale manier hebben aangenomen om katoen te oogsten, wordt het in Azië nog steeds het vaakst met de hand geoogst. Vervolgens worden de vezels gescheiden van de zaden. De vezels worden tot balen gevormd en naar de spinnerij getransporteerd waar ze worden uitgekamd. Ze krijgen zachtheid en flexibiliteit. Daarna wordt het gesponnen in een gespecialiseerde werkplaats, soms nog met de hand op weefgetouwen. Katoenzaden, die overblijven na het productieproces, worden gebruikt voor voedingsdoeleinden. Waarom hebben we het over dit alles?

Katoen is een natuurlijk en functioneel materiaal

Om te benadrukken dat katoen afkomstig is van een natuurlijke grondstof. Het is geen synthetische of kunstmatige stof en heeft daarom eigenschappen die alleen aan natuurlijke stoffen worden toegeschreven. Het is zacht en comfortabel om te dragen. Het is gemakkelijk schoon te maken en heeft enkele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is een van de meest populaire materialen voor de productie van kleding of kleding. Het wordt ook gebruikt in de volgende industrieën:

  • farmaceutische industrie, voor de productie van verbandmiddelen en andere hygiënische materialen,
  • en zelfs visnetten,
  • koffiefilters,
  • olieproductie,
  • dollarbiljetten.

Het dankt zijn populariteit aan het relatief goedkope proces van inkoop en productie, evenals aan de kwaliteiten waar we het over zullen hebben.

Bekijk onze stoffen: Katoen en Batist

Katoen – een materiaal met buitengewone eigenschappen

Katoen is een zeer hygroscopisch materiaal. Dit betekent dat het effectief vocht absorbeert, wat belangrijk is in de zomer wanneer we intens zweten. Interessant is dat het niet nat aanvoelt, ook al absorbeert het tot 25% van zijn gewicht. Afhankelijk van hoe dik of dun het katoenen materiaal is dat we bestellen, houdt het de warmte goed vast. Dunnere stoffen blijken beter te zijn voor de zomer, omdat ze de kleding luchtig maken. Dikker katoen is een stof voor de winter, wanneer je jezelf tegen de kou moet beschermen. .

Katoen is bestand tegen uitrekken en hoge temperaturen. Dit maakt het sierlijk bij het wassen, maar ook zeer hygiënisch – de meeste ziektekiemen sterven bij hoge temperaturen. Het is een genot om te dragen omdat het zacht, glad en aangenaam aanvoelt. Het is ook veilig voor de huid. Katoen veroorzaakt geen allergieën, jeuk of bijten - de stof is ideaal voor kinderen. Een geweldig materiaal voor kinderkleding – katoen wordt vaak gebruikt bij de productie van kleding voor de allerkleinsten!

Bekijk onze categorieën zoals: Effen katoen en Bedrukt katoen

Katoenen kleding is duurzaam en comfortabel

Ondanks het feit dat katoen een stof is die iets minder goed bestand is tegen kreuken dan andere, is het zeer duurzaam. Kleding die ervan gemaakt is, gaat jaren mee en raakt niet beschadigd. Vanwege het feit dat het flexibel is, goed aansluit op het lichaam, comfortabel is om te dragen en de beweging niet beperkt. Hiermee kunt u de voordelen van uw figuur benadrukken, wat vooral geldt voor T-shirts en ondergoed. Een ongewoon voordeel van katoenen stoffen is hun weerstand tegen geurtjes. Het gaat niet alleen met grote weerstand door geuren, maar geeft ze ook zeer snel af. Een bezoek aan een naar vet ruikende kroeg is in het geval van katoenen kleding dus geen probleem. Aan de andere kant is de oplossing voor kreukproblemen goed strijken en schoonmaken.

Hoe katoen wassen, strijken en drogen? Katoenen stof – tips

Katoen heeft vanwege zijn natuurlijke structuur een goede verzorging nodig. Leg vochtige kleding niet in een kast of koffer om te voorkomen dat ze gaan schimmelen.

Katoen strijken – op welke temperatuur moet ik mijn strijkijzer instellen?

Het is echter bestand tegen temperatuur - het kan zelfs op 150-180°C worden gestreken. Het laat sneller los als je met stoom strijkt.

Katoen wassen – op hoeveel graden?

Katoen is ook relatief gemakkelijk te wassen. Hij is niet bang voor temperaturen van 90°C en hoger. Toch is het de moeite waard om de wastemperatuur iets te verlagen, tot ongeveer 60°C als het katoen geverfd is. Het kan worden gesponnen.

Katoenen kleding drogen

Denk er bij het drogen aan om het niet verfrommeld achter te laten en liever niet in de volle zon. Langdurige blootstelling aan de stralen kan het beschadigen.

Verwante producten

Opmerkingen ()

Laden...