Polyester – wat is dit materiaal en wat zijn de eigenschappen ervan?

We ontmoeten hem elke dag. Sommigen vinden hem leuk, anderen haten hem. Wat is polyester? Hoe wordt het gevormd? Heeft het meer voordelen of misschien nadelen? Je hebt misschien ooit gehoord dat het slecht is voor het milieu - is dat waar? Deze en andere vragen over polyester proberen we in deze blogpost te beantwoorden. We nodigen je uit om te lezen!

Polyester - wat is dit materiaal?

Laten we beginnen met een beetje chemie. Polyesters zijn polymeren die worden verkregen uit monomeren (verbindingen met een laag moleculair gewicht). Ze hebben veel toepassingen in de industrie, waaronder textiel. Hieronder schrijven we hoe polyester wordt gemaakt.

Wat betreft het materiaal zelf, het is een van de meest voorkomende - je vindt het in elke kledingwinkel, maar ook in stoffenwinkels. Je vindt het ook in de garderobe van de meeste dames. Het kan alleen worden gebruikt - 100% polyester of als aanvulling op andere materialen , bijv. katoenen stoffen. Interessant is dat deze synthetische vezel eigenschappen heeft die enigszins vergelijkbaar zijn met die van katoen.

Puur polyester - welk materiaal is het? Polyester stoffen hebben hun voor- en nadelen (die we later zullen bespreken). Feit is echter dat polyester van slechte kwaliteit misschien niet het meest aangenaam is om te dragen. Daarom, als u van plan bent om bijvoorbeeld een jurk of shirt van dit materiaal te naaien, grijp dan naar hoogwaardig polyester materiaal. U kunt het bijvoorbeeld vinden in onze online winkel.

Een paar woorden over de geschiedenis van polyester

Je weet al min of meer wat polyester is. Nu willen we u kort kennis laten maken met de geschiedenis ervan. Weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat dit materiaal de mensheid al bijna 80 jaar vergezelt (vanaf de datum van publicatie van deze tekst). Laten we dus eens kijken waar polyester eigenlijk vandaan komt in de kleding die we vandaag, in de 21e eeuw, dragen.

De eerste experimenten met synthetische materialen werden al in de jaren 30 van de twintigste eeuw uitgevoerd. Het duurde echter tot 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, voordat PET - een soort thermoplastisch polymeer - in Manchester werd gepatenteerd. Twee Britse chemici zijn hiervoor verantwoordelijk : James Tennant Dickson en John Rex Whinfield. Enige tijd later werden ook andere versies van polyester ontwikkeld, ontwikkeld door chemici uit Amerika en de Sovjet-Unie.

In het begin was het niet erg populair. Het kreeg het iets later, in de jaren 70, toen het zelfs de naam kreeg van een wondermateriaal (dat niet gestreken hoeft te worden) en heerste naast plateauzolen, wijd uitlopende broeken en andere elementen die kenmerkend zijn voor dit tijdperk. Zijn gouden jaren duurden echter niet lang. Na verloop van tijd verloor polyester zijn reputatie en begon men te zeggen dat het oncomfortabel was, en bovendien goedkoop en plakkerig. Hoewel dit in het verleden misschien het geval was, is een dergelijke mening oneerlijk ten opzichte van moderne, hoogwaardige polyestermaterialen.

Tegenwoordig wordt de aandacht gevestigd op het feit dat de productie ervan schadelijk is voor het milieu, omdat polyester wordt geproduceerd uit niet-hernieuwbare aardolie. Om deze reden wordt het vaak ten onrechte gedemoniseerd, en toch kan polyester afkomstig zijn van recycling... Aan de andere kant is katoen , vaak in tegenstelling tot dit kunstmatige materiaal, in veel gevallen ook niet de beste oplossing voor de planeet. Voor de productie ervan zijn vaak grote hoeveelheden pesticiden en water nodig. Er wordt gezegd dat irrigatie van katoenvelden de belangrijkste bijdrage is aan het krimpen van het Aralmeer.

Verkrijgen van polyester

We hebben de vraag die vaak door internetgebruikers wordt gesteld al beantwoord: polyester - wat is dit materiaal? We beloofden ook om te bespreken hoe dit materiaal wordt gemaakt. We leggen het hieronder uit.

De productie van polyester vindt plaats tijdens de synthese van bepaalde esters, alcoholen en zuren. Deze bekende begrippen uit de scheikunde zeggen de gemiddelde burger echter niet zoveel. Simpel gezegd, polyester wordt gemaakt van ruwe olie die wordt onderworpen aan een van de drie chemische reacties. Aanvankelijk is het in de vorm van kleine vlokken die bij hoge temperaturen worden gesmolten. Vezels worden verkregen uit de druipende  en drogende draden. Later kunnen ze worden uitgerekt en ook de gewenste look krijgen.

Zoals we eerder vermeldden, kan polyester ook worden gerecycled. De vraag of polyester een goed materiaal is of dat het juist zo schadelijk is voor de planeet, wordt overgelaten aan het individuele oordeel.

Voors en tegens van dit materiaal

Je weet al wat polyester is en je kent de geschiedenis ervan. We hebben al gezegd dat het zowel zijn voor- als nadelen heeft, waardoor sommige mensen het leuk vinden en anderen er een hekel aan hebben. Laten we beide eens bekijken.

Voordelen van polyester Nadelen van polyester
  • Hoge elasticiteit - dit materiaal vervormt of rekt niet uit.
  • Kreukbestendigheid - hoeft vaak niet gestreken te worden.
  • Het is hygrofoob - het neemt geen vocht op en droogt snel.
  • Het is zeer duurzaam - het kan veel weerstaan.
  • Vlekbestendigheid - het is bestand tegen vuil en kan zelfs in koud water worden gewassen.
  • Het is licht - perfect voor bijvoorbeeld zomerjurken.
  • Het is betaalbaar.
  • Het kan statisch worden en ingewikkeld gestileerde kapsels bederven.
  • Het is relatief niet ademend - je kunt erin zweten.
  • Het is ontvlambaar - je moet heel voorzichtig zijn met vuurbronnen en sintels.

Polyester voor sporters en meer

Is polyester een goed materiaal voor sporters? Het blijkt dat dit het geval is - het wordt gretig gebruikt bij het naaien van sportkleding. Als het materiaal van hoge kwaliteit is:

  • het stelt het lichaam in staat om vrij te ademen,
  • voert zweet goed af zonder de vorming van natte vlekken,
  • Het beschermt effectief tegen wind en regen.

Tegenwoordig heeft polyester in kleding een breed scala aan toepassingen - ondergoed, regenjassen, fleece... Het is echt niet moeilijk om het te vinden. Het is de moeite waard eraan te denken dat dit materiaal tegenwoordig niet meer lijkt op het gedemoniseerde, oncomfortabele polyester uit de jaren 70.

Wees niet bang voor polyester!

Men zou willen zeggen wat voor soort materiaal het is - polyester! Het kan vele toepassingen hebben - van luchtige jurken, via warme fleece, tot waterdichte en winddichte jassen. We hopen dat u veel nuttige informatie over polyester uit ons artikel haalt. We nodigen u ook uit om te winkelen in onze online winkel, waar u veel fantastische materialen vindt, niet alleen polyester.

Opmerkingen ()

Laden...