4 ideeën voor het gebruik van overgebleven materialen

Duurzame mode, of het tegenovergestelde van fast fashion, is een filosofie van design, een trend van duurzaamheid en vooral sociale verantwoordelijkheid. Zowel het ontwerp, de productie als de distributie in de kledingindustrie, gebaseerd op het idee van duurzame mode, worden uitgevoerd met het oog op de natuurlijke omgeving en met het gebruik van planeetvriendelijke technieken. Deze mode krijgt elk jaar massa's aanhangers. Met betrekking tot de heersende trend is het vermeldenswaard dat het in onze kleine lokale naaiateliers ook de moeite waard is om voor duurzame productie te zorgen, waarbij voor elk detail wordt gezorgd. In dit artikel willen we je inspireren om bijvoorbeeld restmaterialen te gebruiken. We presenteren 4 ideeën om goed gebruik te maken van overgebleven materialen.

Voor thuis

Er zal altijd een argument zijn om ons appartement te verfraaien. Dankzij reststoffen kunnen we bijvoorbeeld unieke spreien, kussenslopen, tafelkleden of servetten naaien. Onder de stoffen die geschikt zijn voor het naaien van woonaccessoires, kunnen we vooral noemen: wol, katoen en kasjmier, maar linnen, zijde en polyester zullen ook werken. Een goed idee voor het gebruik van overgebleven katoenen of linnen materialen zijn voedselzakken, doeken en handdoeken. Een ander voorbeeld is het gebruik van restmaterialen om een toilettas of een boodschappentas te naaien. 

Voor jezelf

Overgebleven zijden materialen zijn perfect voor het naaien van blinddoeken, tulbanden of haarbanden die je haar beschermen terwijl je slaapt en je haar in een betere conditie houden.

Voor kinderen

Van restmaterialen kun je mascottes, dekens of babymatten maken. Ze zijn ook perfect voor het naaien van hoeden voor kinderen. Vissershoeden zijn dit seizoen in de mode, die het hoofd van het kind beschermen tegen de zon. Grotere stukken stof kunnen ook worden gebruikt om kleding voor de baby te naaien. 

Voor dierbaren

Als je speciale restjes hebt, bijvoorbeeld van zijde met patronen, geef je dierbaren dan een sjaal of sjaal. Zijde of polyester is perfect voor sjaals en sjaals. 

Ik weet zeker dat jullie, als ervaren naaisters, creatievere ideeën zullen vinden voor het gebruik van overgebleven stoffen. Het enige dat ons beperkt, is onze verbeeldingskracht.

Als het gaat om duurzame mode, is upcycling ook het vermelden waard. Upcycling was de grootste trend op de lente-zomer 2021 shows. Zelfs grote modehuizen zijn steeds meer bereid om eerder gebruikte materialen te gebruiken waarvan ze volledig nieuwe kleding naaien.

Opmerkingen ()

Laden...